LIS Nieuwsbrief maart 2008

maart-2008lotgenoten treffen is meer als gezellig koffie drinken
2e LIS lotgenoten treffen
Het is alweer bijna een jaar geleden, ons eerste experiment om lotgenoten en partners, familie en belangstellenden bijelkaar te brengen. Ik moet achteraf toegeven dat ik toch wel wat in de zenuwen zat. We hadden een prima lokatie met voor ons doel uitstekende faciliteiten, maar wat kan er mis gaan in een revalidatie centrum. Het is nu ons streven om een tweede lotgenoten treffen te organiseren. De titel van de nieuwsbrief luid dat een lotgenoten treffen meer is dan een gezellig kopje koffie drinken, trots dat is er een gezellig kopje koffie met iets lekkers erbij natuurlijk, ook een kopje thee is er en uiteraard frisdrank. We hebben deze keer als thema wat gebeurt er met je ego
Tel je nog wel mee in deze maatschappij, heb je nog wel iets in de melk te brokkelen. Want ook al ben je zonder stemgeluid en is het je onmogelijk om eens flink met een flinke dreun met je vuist op de tafel te slaan. Er zijn andere manieren om te laten weten wat je bereiken wil. Ondanks dat je niet actief en produtief deel neemt aan de maatschapij, ben je toch een waardevol lid in de maatschapij. Vooral mensen met een functie beperking kunnen veel van elkaar leren, en hebben veel steun aan elkaar. Dat geld ook voor de mantel zorgers en familie, dagelijkse zorg voor een LIS patiënt gaat niet in de koude kleren zitten.
Een bezigheid voor een LIS patiënt
Om de dagen zonder verveling door te komen, is een leuke afwisselende dagbesteding belangrijk. De computer kan in veel gevallen uitkomst bieden, maar er is meer. Met hulpmiddelen zijn er resultaten te bereiken die je niet voor mogelijk had gehouden.
Heeft een mantelzorger een sociaal leven.
De mantelzorger heeft ook recht op een sociaal leven, of het sporten, dansen, winkelen maar ook vrienden en familie bezoek moet tot de mogelijkheid voor een mantelzorger horen. Het is van onder geschikt belang of de LIS patiënt zich thuis of in een verpleeg of verzorginghuis bevindt. Een dagelijks bezoek of verzorging, neemt veel tijd in beslag waardoor de mantelzorger zich gaat isoleren. Een bezoek aan de kapper wordt overgeslagen met als argumentatie, ach zo nodig was de kapper neg niet.
Heeft iemand een hobby idee
Laat je lotgenoten eens weten wat jou dagelijkse bezigheid is, en welke hulpmiddelen gebruik je daarbij. Als je graag zou willen dansen, er zijn rolstoel dans clubs. Of ben je graag met dieren in de buitenlucht bezig? Er zijn zorgboerderijen. En Activiteiten Centra waar men mensen met functie beperkingen een mogelijkheid biedt voor ontspanning. De mantelzorger krijgt dan ook tijd voor zichzelf.
De ideeën zijn welkom.
Heb je een idee om iets te kunnen doen voor lotgenoten dan is er op onze website een e-mail formulier om je idee kenbaar te maken. Wil je een artikel schrijven voor onze nieuwsbrief,ook dat kan.
Bezoek onze website.
Op www.lockedin.nl is een forum te vinden waar je vragen kunt stellen en op vragen van lotgenoten kunt reageren. Er zijn ook foto's van Yasmin, een Filippijnse lotgenote te vinden.